Предимства и недостатъци на 50mm обектив

Обективът 50mm е най-популярният фиксиран обектив, защото има нормална перспектива, каквато възприема човешкото око. Преди време фотоапаратите се произвеждали с обектив 50mm. Много професионалисти са създали класически образци на качествени фотографии с този стандартен обектив. Защото важно е не само какъв фотоапарат и обектив използваш, но и как си служиш с него.

50 mm обектив

Предимства на обектив 50mm

  • Този обектив е стандартен, с него може да се снима всичко. Разбира се ще има разлика при заснемането на пейзажи, за които са необходими къси обективи, както и при заснемането на макро обекти, но като цяло е универсален. Нормалният обектив е подходящ, когато бързо се сменят обектите. Затова фотографите го използват и за улична фотография.
  • 50 милиметровият обектив дава реален образ, докато късите и телескопични обективи изкривяват образа. С него се правят добри портрети и документални снимки. Като фиксиран обектив, той е по-качествен от варио обективите.
  • Ако се постави на кроп фотоапарат се превръща в телескопичен обектив.
  • Като най-разпространен размер обектив, цената му е по-приемлива.
  • Няма някакви сложна оптична система и това гарантира качеството му. Простата конструкция осигурява стабилност и дълготрайност.

50 mm обектив

Недостатъци

  • Прави реални снимки, но те може да изглеждат плоски и скучни.
  • Имайки стандартен обектив, да направиш кадър, който изисква обектив с фокусно разстояние, което не разполагаш, трябва да се придвижиш напред или назад. Но на практика няма как да се направят впечатляващи снимки на пейзаж, макро или изискващи друг обектив само с няколко крачки назад или напред, защото те се снимат с обективи, с други оптични характеристики. Затова за по-специфични снимки, нормалният 50 милиметров обектив трябва да се сменя с друг. Носенето на повече обективи, увеличава теглото на товара, а това си е затруднение. Освен това, ако условията не са благоприятни може да е проблем.
  • При поставянето на 50mm обектив на кроп фотоапарати, се променя ъгълът на виждане, което го превръща в дълъг и го отдалечава от нормалния обектив и още повече от късия.

Всяко предимство може да се окаже недостатък и обратното. Затова избора на обектив зависи от целите, които има фотографът.

50 mm обектив

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: Ники Динов & PixaBay