Вечната черно бяла фотография

До преди няколко десетилетия е нямало цветни снимки. Имало е мода да се оцветяват ръчно фотографиите. А днес дали защото ретрото е на мода или в търсене на изразителността на черно белите снимки, но черно бялата фотография е много актуална. Дигиталните фотоапарати имат функция да снимат черно-бели снимки, а заснетите цветни снимки могат да се обезцветят. Не всяка цветна снимка може да бъде превърната в хубава черно бяла фотография. Въпреки, че има технически условия да се правят черно бели снимки, се изисква усет и опит за да се получат добри кадри. 

Вечната черно бяла фотография

Дали черно бялата фотография винаги ще бъде актуална?

Тя е изразно средство и вероятно винаги ще бъде ценена от професионалните фотографи. Игнорирането на цветовете фокусира възприятията към сюжета на снимката, въздейства с формите, ритъма и контраста. Цветовете са въздействащи сами за себе си, те създават настроение без да е необходимо да се задълбочава върху останалите елементи на снимката. А щом се премахнат цветовете, зрителя се насочва към уловеното в кадъра.

Вечната черно бяла фотография

Без натрапчивото присъствие на цветовете, може да се улови емоция, която иначе да не бъде забелязана.

Ако за една добра фотография е необходимо тя да отговаря на определени условия, за които се изисква майсторство, то за добрите снимки, лишени от цветове, това важи с още по-голяма сила. Все едно музиканта е останал с една струна по-малко и в такъв момент си личи виртуозният изпълнител – той създава изкуство с това, с което разполага.

Някои от най-големите фотографи по света, напълно отричат цветната фотография. Те са се доказали, като велики творци и да бъдат крайни е тяхно право.

Но света не може да се лиши от невероятно добрите цветни снимки. Има фотографии, в които цветовете са водещият акцент.

Под слънцето има място и за цветна и за черно бяла фотография.

Да се надяваме, че новите технологии, колкото и интригуващи и впечатляващи да бъдат, няма да изместят фотографиите. А докато има ценители на фотографията, черно белите снимки няма да бъдат забравени.

Вечната черно бяла фотография

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: PixaBay