Фотографията – изкуство или не?

В наши дни всеки прави снимки. Съвременните дигитални фотоапарати и смартфони са снабдени с камери, с голяма резолюция и имат автоматични настройки, с които не са нужни умения, за да се снима. Понякога се улавят интересни кадри, които гордо се публикуват в Интернет. С помощта на фотошоп пък всеки човек може да рисува. Това обаче не го прави художник.

 

Изкуството се отличава от любителските творби по някои характеристики:

 

Замисъл

Творецът има ясен или неясен замисъл, който иска да изрази чрез творбата си.  Когато замисълът е ясен, творбата носи някакво послание, идея, символика, а във втория случай е по-скоро израз на чувства и усещания.

 

Усет

Това, което различава изкуството от любителските работи е усета. Твореца има особен усет, с който създава хармонична творба. Тя е добре композирана и с въздействащи изразни средства.

 

Въображение

Творчеството не може без креативно мислене. Творецът смело експериментира с техниките за да получи интересни ефекти. Носи се на крилете на въображението си за да представя реалността по неочакван начин или за да изрази образи от фантастични измерения. Това прави творбите на изкуството заредени с вълшебство и магия.

 

Въздействие

Изкуството кара човек да се замисли или почувства. Оставя без дъх, без думи, очарова, вдъхновява, трогва, докосва, мотивира.

 

Опит

Таланта е необходима предпоставка за успех в изкуството, но опита дава контрол на твореца да използва научените техники за създаване съвършени творби.

 

Финес

Произведенията на изкуството изглеждат така, сякаш са направени с изключителна лекота. Те са естетични и изтънчени, направени с финес.

 

Изразителност

Творбите на изкуството имат ярка изразителност. Използването на подходящи изразни средства ги прави ярки и впечатляващи.

 

Непреходност

Хората на изкуството са космополитни. Те изразяват мисли, идеи, чувства, които вълнуват хората през всички времена. Понякога в своето време са неразбрани, но времето доказва тяхната гениалност.

 

Изкуството е общуване

От една страна е творецът от другата е публиката. Изкуството е мост през който се получава хармонично взаимодействие между двете страни.

 

Дух

Произведенията на изкуството се отличават със специална енергия. Те изглеждат живи,  триизмерни и осезаеми.

 

За създаването на  красиви фотографии са необходими всички тези изисквания. Притежава ли ги една снимка, то тя е произведение на изкуството. Добрият фотограф притежава талант, умения и опит да създаде въздействащи фотографии. Неговите замисъл, въображение, усет и техничност го тласкат към създаване на осезаеми, въздействащи и изразителни образи.

 

Той  усеща кога да използва цялото пространство и кога да изолира отделен фрагмент, под какъв ракурс да снима и в каква перспектива. Играта на светлосенки е сред любимите му занимания, с които опитно борави, за да създава обем. Избора на отправна точка или фокусиране върху обект придава дълбочина на фотографиите му.

Той не просто документира това, което е пред обектива му, а го рисува, улавя духа му и го смесва със своя, за да се получи фотография с неповторим заряд.

 

Фотографът е търсеща личност, която неспирно взаимодейства с околния свят и в съприкосновението с него оставя отпечатъка от своя богат душевен свят. Добрият фотограф не ползва автоматичния режим, защото той го ограничава. Ръчните настройки му дават свобода. В търсене на още повече свобода за изразяване, той оставя дигиталния фотоапарат и посяга към старите, механични апарати. Остава със своя усет и въображение за да улови неповторими кадри.

 

Фотографиите създавани от такива личности са произведение на изкуството, доказващи, че фотографията е изкуство.