Стрийт фотография и как да уловим момента

Фотографията е за търпеливи личности. За да се получи страхотен кадър се чака дълго – чака се подходящото време от денонощието да потопи обекта в най-подходящата светлинна, чака се дадено събитие да се случи, търси се най-въздействащият ракурс.

Има обаче кадри, за които се изисква бързина. Понякога супер снимка се получава спонтанно, неочаквано, въпрос на късмет, реакция и технически умения. Най-непредвидими ситуации възникват на места, където има много хора. Например на улиците потока от хора е непрекъснат. Понякога не се случва нищо особено, но в даден момент може изненадващо да се случи нещо уникално. Страстните фотографи дебнат добри фото попадения навсякъде и улицата е сред любимите им места за лов на страхотни кадри.

С времето уличната фотография се обособява като отделен жанр – Стрийт фотография.

Стрийт фотография и как да уловим момента

Днес всеки прави снимки – с дигитален фотоапарат или смартфон… И до някъде хората са приели някой да снима около тях. Все пак повечето минувачи държат на личното си пространство и са против да влизат в кадър. Затова за да няма конфликти, повечето начинаещи стрийт фотографи снимат под прикритие. Този подход обаче си има недостатъци. Ако не ви виждат и на вас ви убягват детайли, нямате добра видимост, занижена е преценката, не желани обекти влизат в кадър – на улицата всичко се случва за секунди. Затова за да уловиш момента, трябва да си смел, с дързост, но очарователно да умееш да завземаш уличното пространство, вниманието на хората и техните усмивки. Както се казва, ако погледнеш в бездната и тя ще погледне в теб. Затова за да използваш максимално безкрайните възможности на уличната фотография, наистина е необходима тактическа и техническа подготовка.

Стрийт фотография и как да уловим момента

Улицата не е мястото, където тепърва ще се чудиш какво е разстоянието и какви опции да избереш – тези неща вече трябва да са станали автоматични. Усета за пространство, позиция, ритъм, динамика и предстоящи събития, трябва да са се превърнали в първичен инстинкт. Не, че не може да се учиш на улицата, просто шанса за добри кадри няма да е голям.

Стрийт фотография и как да уловим момента

Автор: Ники Динов /  Използвани изображения: https://pixabay.com