Репродукции на картини – достъпно изкуство

Репродукционната фотография се занимава с възпроизвеждане на фотографии, чертежи и картини. Има разлика в заснемане на картини, които ще се слагат в каталог, постер и правене на качествени репродукции.

Първата дейност създава снимки с чисто информативно приложение. Не значи, че снимките не трябва да са качествени, просто те спадат към продуктовата фотография, целта на която е да се направи представителна реклама на продукта, бил той и произведение на изкуството. Във втория случай става дума за масови принтове. А в последния случай предназначението на снимките е за изключително качествен печат на картините, с цел излагането им в галерии и продажба на частни колекционери. Дейността се развива в съответствие спазване законите за авторство. Заснемането се осъществява от опитни професионалисти, с най-добрата техника, а печата с изключително трайни мастила.

Репродукционна фотография позволява едно и също произведение на изкуството да бъде изложено в няколко галерии или притежавано от колекционери, при това на достъпна цена. Репродукциите на картини се печатат под определени номера, които ги правят проследими и легални копия, подписани от авторите.

Тенденцията да се правят тиражи на картини набира скорост. Те са търсени и също както картини се продават на търгове.

Репродукции на картини се правят от древни времена. В различните краища на света са печатали малки серии търсени картини с възможните за времето си техники – укио-е, гравюра, литография, офорт, сериграфия и други. Художниците са копирали своите творби или това е ставало под техен контрол.

Така чрез Limited Edition Print изкуството става достъпно за по-голяма публика.

Днес новите технологии спомагат по нов начин да се популяризират произведенията на изкуството. „Giclée“ е революционна технология, която не просто възпроизвежда картината като изображение, но и като текстура. При тези репродукции, художникът се подписва и по още един начин, със своята четка той нанася няколко замаха. Така колекционерите получават не само визуално възпроизведена творба на автора, но и собственоръчно нанесени мазки върху нея. Така копието става оригинално.

Надявам се, че публикацията ви е харесала. Моля споделете.

Автор: Ники Динов