Подреждане и пресяване на фотографии в Lightroom

///Подреждане и пресяване на фотографии в Lightroom

Подреждане и пресяване на фотографии в Lightroom

Подреждане и пресяване на фотографии в Lightroom

След интересен снимачен ден (сред природата, като турист в непознат град и т.н.) или пък след професионална фотосесия, трябва да свалите изображенията от картата памет на компютъра си и да ги отворите в програмата, която ползвате за подреждане и обработка на снимки.

Препоръчваме за тези цели да използвате програмата на Adobe, създадена специално за фотографи – Lightroom.

Подреждане на снимки в Lightroom

Photoshop е назаменим за ретуширане и доизпипване на фотографиите, но пък Lightroom перфектно служи за подреждане и организиране на хилядите цифрови снимки, за обработка на кадрите, когато са в RAW формат, за създаване на слайдшоута, за разпечатване на множество изгледи и за създаване на персонални фотокниги.

Lightroom не може да замени Photoshop – особено в ретуша (при отстраняване на бръчки, оформяне чертите на лицето и др.), създаването на страхотни специални ефекти, съчетания от снимки, коригиране на layer-и и т.н.

Но сортиращата програма има друга сила – с нея лесно и удобно се подреждат, преглеждат и редактират RAW, JPEG, TIFF файлове. А лошите кадри се виждат ясно и се изтриват. Lightroom се справя отлично със задачата си.

Професионалистите правят безброй лоши снимки, които след това отсяват с Lightroom

Клиентите никога не виждат лошите снимки на професионалистите. Всъщност, професионалистите затова са професионалисти – защото показват на бял свят само най-добрата си работа.

Ако си мислите, че професионалните фотографи отиват на ангажимента си, правят няколко страхотни снимки и след това с малка обработка ги дават на клиентите си, много грешите.

Фотографите почти никога не постигат невероятни кадри от първия път – измежду тях има и много некачествени, които просто трябва да бъдат изтрити.

Lightroom е програмата, която фотографите ползват, за да отсеят перфектните от недобрите кадри.

Много е важно да не се отчайвате от лошите си снимки, когато снимате. Запомнете, че всички снимат така, но вие не виждате посредствените кадри на другите фотографи.

Фотографът не се определя от лошите снимки, които прави, а от добрите, които споделя.

А понякога, и аматьорите, и професионалистите, успяват да уловят нещо невероятно в перфектна снимка. Това се нарича късмет и за щастие… се случва често. Бъдете упорити и идейни, а прекрасните си фотографии може да разпечатате в Esstetic Print в различни размери.

Оставете коментар

error: Content is protected !!