Нощни снимки – идея за приятно занимание когато се стъмва рано

Нощта има различно очарование от деня и провокира фотографите да го уловят в снимки. Условията за нощни снимки се различават от тези през деня и добри нощни фотографии се правят трудно. Задължително е да се снима със статив, освен ако човек умее да държи стабилно фотоапарата. В процеса на снимането има нужда от светлина, която е в основата на фотографията, а нощем освен изкуственото осветление на лампите, рекламите, фаровете и други нощни светлини, няма силен източник на светлина. Ако се използва светкавица ще се унищожи загадъчния вид на нощта, затова се снима с по-голямо ISO. Използвайте момента, когато се е стъмнило и осветлението е светнало, но още не е съвсем тъмно. В здрача ще се получат добри снимки и на неосветените и полуосветени обекти.

Нощни снимки - идея за приятно занимание когато се стъмва рано

За снимки през нощта нощта трябва статив и дълга експонация.

Светлината през нощта е малко и се променя често. Ако не ни се отдава да я уловим лесно, на първо време може да направим интересни експерименти. Светлините се размазват и се получават футористични кадри. Най-голяма динамика създават светлините от фаровете на автомобилите. Светлините им се размазват създавайки дълги светещи следи. Светли следи можем да създаваме и сами, размахвайки фенерче или друг малък източник на светлина.

Оригинални снимки могат да се направят с отражението на нощните светлини. Това може да е върху водна или огледална повърхност. В дъждовно време могат да се снимат капките върху стъклата или дъждовните локви.

Нощни снимки - идея за приятно занимание когато се стъмва рано

Наличието на пара, дим или мъгла също могат да създадат интересни ефекти.

Освен светлините на града, нощем хората взират поглед към небето, за да се възхищават на звездите и луната. Снимки на нощното небе се правят трудно. За да се заснеме луната е необходимо търпение, статив и подходящ филтър. За по-детайлна снимка е необходим дълъг обектив.

Светлините създават празнично настроение, но наистина празнични са нощните снимки на лунапарк и празничната украса на града.

Автор: Ники Динов 

Ако публикацията ви е харесала, моля споделете.