Как се снимат водопади?

Когато се подготвяте за снимки на водопади, трябва да знаете, какъв резултат желаете. Ако търсите ефекта на размазана вода, скоростта трябва да е по-бавна. Ако искате да снимате реалната струя и пръски, просто снимате с максимална бързина.

Как се снимат водопади

Това, което ни впечатлява в течащата вода е нейната свежест и динамика. За да се предаде движението й предимно се снима на бавна скорост. Светлината трябва да е разсеяна. Това можете да получите с филтър или снимане при облачно време. Добре е стойността на ISO-то да бъде по-малка от 100.

Фотографските снимки са двуизмерни и за да се създаде усещане за дълбочина, трябва да се търсят подходящи техники за снимане и изразяване на триизмерност. Търсете ритъм, красиви водещи линии – прави или вълнообразни. Потърсете интересен ракурс, от който водопада ще изглежда най-впечатляващо и ще може да изрази неговата динамика.

Избирайки широкоъгълен обектив (например 18–20 mm) и някакъв елемент от пейзажа на преден план, ще можете да покажете мащаба на гледката. Потърсете камък, дърво, храст, цвете, треви и други детайли, които ще накарат водопада да изпъква, макар да е на заден план. Включвайки елементи, които създават препятствие на водата, се получават вълнуващи сцени. Такива детайли може да са тераси, камъни, дървета препречващи пътя на потока. Създавайки усещане за дълбочина, зрителят ще може да види в снимката това, което сте усещали докато снимате.

Как се снимат водопади

За да получите ефекта на размазана вода, а останалите елементи да са на фокус, непременно трябва да имате стабилен статив и препоръчително дистанционно, за да контролирате от разстояние снимките.

Изборът на подходящо време е също важен за добра снимка на водопоади.

Водопада изглежда различно през есента, зимата и пролетта, както и през различното време от денонощието. Красивите цветове около водопада ще го направят още по-вълнуващ. След дъжд водопада има по-голям дебит, а камъните и листата на дърветата са освежени. По-пълноводният водопад създава по-голяма динамика и красота във фотографиите.

Как се снимат водопади

Моля оставете вашият коментар, благодарим!

Автор: Ники Динов  / Използвани изображения: pixabay.com