Избор на обектив

За получаване на впечатляващи фотографии е важен избора на подходящ обектив. В зависимост какво ще се снима и какъв искаме да бъде крайния резултат, подбираме обектив с дадени качества. Обектива трябва да се избира според следните показатели:

Площ и обекти, които трябва да влязат в кадър

За да се удовлетвори необходимостта от вкарване в кадър на желаното пространство и обекти, трябва да съобразим ъгъла на видимост на обектива. Широкоъгълният обектив (10 – 35 mm) позволява да се снимат обширни пространства и голям брой обекти в тях. Незаменим е при интериорна фотография.

Колкото повече намалява обхвата на обектива, толкова се стеснява зрителното му поле и това, което ще влезе в кадъра. Пропорционално с това се увеличава фокусното разстояние на обектива и способността му да снима по-далечни , както и по-миниатюрни обекти (над 50 mm).

Избор на обектив

Подходяща светлочувствителност

За снимане в тъмни помещения и нощни снимки е необходим обектив с по-голяма светлочувствителност.

Приложение

Според целите си можем да изберем комплексен варио обектив, който да ни върши работа за няколко вида снимки или „твърд” обектив с фиксирано фокусно разстояние.
И двата избора си имат предимства и недостатъци. Твърдите обективи правят по-качествени снимки, но ако за кратко време снимаме различни видове сцени, те трябва да се сменят. При неблагоприятна среда и при преходи, това води до затруднения. Твърдите обективи намират голямо приложени при портретна фотография.

Избор на обектив

Варио обективите вършат работа при такива услови, но пък влошават качеството, особено ако обхващат голям диапазон от фокусни разстояния.

Вида на фотоапарата

При дигиталните фотоапарати, лентата е заменена с матрица. Стандартно тя отговаря на 35 mm филм и обективите се изчисляват в съответствие с този стандарт. Ако обаче фотоапарата е кроп, което означава с намалена матрица, то за да съответства обектива трябва да се направи изчисление със съответния коефициент за да се получи исканото фокусно разстояние.

За някои кроп апарати се правят специални обективи, които обаче не могат да се поставят на стандартните фотоапарати, защото в краищата ще се появява черно пространство.
Затова обективите трябва да се съобразят със съответния лентов или дигитален фотоапарат, условията при които снимаме и резултата, който търсим.

Надяваме се, че тази публикация ще ви бъде полезна при избор на обектив. Ако ви харесва, моля споделете.

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: https://pixabay.com
Съвети при избор на обектив