Златният час във фотографията или защо не е добра идея да снимаме по обяд при ярко слънце ?!

При снимки на открито фотографът разчита на естественото, дневно осветление. Но не по всяко време на деня то е подходящо за добри снимки. Има време, което се нарича златният час, като за различните места по света и през различните сезони то може да е различно като момент и времетраене.

Златният час във фотографията

Обикновено тези благоприятни моменти са преди и по време на изгрев, както и малко преди, по време и след залязването на слънцето. То е ниско на хоризонта, създава мека, топла, златиста светлина и дълги, плавни сенки. Тези условия са много подходящи за снимане, защото няма ярки светлосенки и отблясъци.

Златният час служи като естествен, магически филтър и представя обектите по най-добрия начин.

Златният час във фотографията

Сутрин рано, преди слънцето да изгрее, цветовете са студени. С изгряването на слънцето сияние озарява хоризонта и затопля цветовете. С появата си слънцето започва да осветява обектите, те придобиват издължени сенки и това създава обем. С напредването на деня, сянката се скъсява и на обяд слънцето свети директно отгоре. Това осветява твърде много плоските обекти, а високите затъмнява. Тези резки контрасти пречат да се направят хубави снимки, защото детайлите се губят или се получава скучно изображение. На обяд може да се снима в облачно време или с подходящи филтри. Следобед слънцето бавно клони на запад, сянката се удължава и преди залез условията отново са благоприятни за заснемането на добри кадри.

Златният час във фотографията

Освен подходящи условия, със своите възхитителни, топли цветове, изрева и залеза създават и вълнуващ фон, който може да влезе в кадър и допълнително да помогне за впечатляваща снимка.

Добре е, ако снимките са планирани от предишния ден, мястото е огледано и избрани подходящи позиции, ракурси и интересни обекти. Все пак в деня на снимките се огледайте отново. Всеки момент е неповторим и спонтанно може да се разкрие неподозирана гледка от друг ъгъл или пък друг обект да е в най-добрата си светлина.

Моля оставете Вашият коментар по темата. Благодаря!

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: PixaBay.com