Как да се научим да виждаме като фотоапарата?

Човешкото око възприема околното пространство различно от фотоапарата. Различията са в ъгъла на обхват, способността за триизмерно възприятие, осветеността, цветовете и други.

Фотографската техника се проектира с определени параметри и ние трябва да ги познаваме, за да знаем, когато насочим обектива, какво ще улови той.
Различните обективи улавят различна част, от видимото за нас пространство. Според това каква площ искаме да обхванем в кадър и какви детайли да уловим, избираме и обективите или настройките, при които да снимаме.

Как да се научим да виждаме като фотоапарата?

Ако снимаме с широкоъгълен обектив, на снимката ще се улови голяма площ и достатъчно обекти. Ако искаме да снимаме отдалечен обект или да направим макро снимка, ще изберем обектив с голямо фокусно разстояние.

За получаване на въздействащи снимки, трябва да добием усет да предадем, чрез снимката, това, което виждаме с очите и сърцето си. Фотоапаратът не е в състояние сам да създаде три измерно изображение. Затова когато просто насочваме обектива и снимаме с автоматични настройки, получаваме „плоско” изображение. За да добие една фотография дълбочина и триизмерност, трябва да използваме различни фотографски техники.

Играта със светлина и сянка, може да създаде дълбочина в снимката. Друг начин за да подчертаем отдалеченост е като намерим отправна точка. Ако изберем на преден план един интересен обект, всичко зад него ще е в дълбочина. Избора на подходящ ракурс, интересни водещи линии и ритъм в кадъра, ще го направят жив.

За да пресъздадем настроението, което ни носят цветовете, трябва да снимаме при подходяща осветеност. През различните часове на денонощието, както и при различни природни условия, предметите и пространството изглеждат различно.

Как да се научим да виждаме като фотоапарата?

Златистите отблясъци при изгрев и залез, ще направят снимките меки и топли. На шарена сянка обектите изглеждат балансирани. При снимане на пейзаж в мъгливо време се получава интересна дълбочина в снимките. Нощните снимки са съвсем различни от дневните и интересни по-свой начин.

Фотоапаратът е просто техника с дадени характеристики. Фотографът, неговият усет и умения са тези, които успяват да уловят емоционални и въздействащи кадри.

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: Pixabay.com