Архитектурна фотография – избор на гледна точка и внимание към детайла

При снимането на архитектура, се работи със статични обекти, които са относително постоянни във времето. Разбира се и при архитектурната фотография е важна светлината, но изненадващите моменти са по-малко, поради липсата на динамика на самите обекти. Изключения правят снимките на изграждащи се архитектурни обекти или на рушащи се сгради.

За да се получат впечатляващи кадри при снимането на архитектура се търсят интересни ракурси и фокусиране върху атрактивни детайли.Според това, какво трябва да изразим със снимка на архитектурен обект, ще изберем подхода.

Ако целта е да се покаже мащаба на една сграда, тя се снима от разстояние и се избира обект на преден план, който да подчертае големината й. Това може да е дърво, пейка, растение, ограда, човек и други. Ако искаме да я представим, като величествено здание, ще я заснемем от ниско, така тя ще изглежда грандиозно.

Играейки с перспективата, може да се предаде динамика на статичен обект.

Архитектурна фотография се снима с широкоъгълен обектив. С него и използвайки споменатите техники, се получава обем и дълбочина на снимката. Дълбочина може да се създаде и със замъглен заден фон. Интересни кадри се получават и със заснемане на фрагменти от сгради.Трябва да се подбере най-подходящия момент за снимка, според желания резултат. Снимане малко преди изгрев или след залез, ще даде мекота на снимката и топли тонове. Сутрин рано и по здрач тоновете ще са по-студени. При мрачно и буреносно небе снимките изглеждат драматични. Интересни нощни снимки се получават ако сградата има архитектурно осветление. При наличие на воден източник има възможност за прекрасни снимки. Сградата би могла да се отразява в река, езеро, басейн и други естествени или изкуствени водни източници. Водата придава динамика, а синьо-зелените цветове създават колорит.

Ако при снимането на външна архитектура е важен сезона и часът от денонощието, то при фотографиите на интериор има две възможности – в златния час през деня и с подходящо изкуствено осветление нощем. При интериора често се търсят акценти, които да изразяват комфорт и уют. Подобни детайли на преден план създават усещане за топлина и гостоприемство.

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: Ники ДиновPixaBay