За и против използване на Photoshop във фотографията

Спорен е въпросът доколко може и дали да се използва Photoshop във фотографията. Това само по себе си означава, че еднозначен отговор не може да се даде. Конкретно може да се отговори на въпроса: Кога да се използва Photoshop?

Добри, ефектни и въздействащи фотографии могат да се направят и без помощта на софтуер. Фотографите, които не ползват графични програми и разчитат единствено на усета и уменията си, показват своето майсторство във фотографията.

Все пак използването на Photoshop при работа със снимки, не е нещо лошо. Умелото боравeне с графични програми е също е изкуство, просто то вече не е част от фотографията, а тя е елемент от него. Нарича се графичен дизайн. Един и същ човек може да е перфектен фотограф и отличен графичен дизайнер, който умее и практикува две отделни, макар свързани помежду си изкуства. Ето кога се използва Photoshop във фотографията и при обработка на снимки:

Ретуш

Понякога на снимките се налага да се направи ретуш. Контраст, цвят, изостряне или замъгляване или други настройки на фотографията, които не са непременно защото не е добра, а за да се постигне желан ефект, според целта, за която ще се използва.

Преоразмеряване

Често за използване на снимки в Интернет се налага да се намалят като обем или размер. В някои случаи се изрязват и само нужните обекти от снимката.

Специални ефекти

И на хубавите снимки може да се слагат специални ефекти, за постигането на някаква цел. Те превръщат фотографията в друг вид графично изображение.

Photoshop във фотографията

Колаж

Манипулации с обекти от снимки, миксиране, наслагване, ползване на ефекти, текст и други елементи се нарича колаж. Колажите се използват за разнообразни цели – илюстрации, плакати, корици на списания, картички и т.н.

Отстраняване и добавяне на обекти

Добавянето и премахването на обекти от фотография е манипулация, която вече нарушава нейната автентичност, но понякога от различни съображения се налага. Полученото изображение, вече не е фотография, а манипулирано, графично изображение.

Дигитални и печатни продукти

За различните графични изображения е необходимо ползването на софтуер, който да ги преобразува в необходимия графичен продукт. В медиите и рекламата фотографиите се манипулират и обработват, докато се получи желания ефект.

Дигитална карикатура

Подобно на рисуваните карикатури и портрет от фотография може да добие комичен образ, като се манипулира изображението.

Експерименти

Не е необходимо да има определена цел за да се подложи фотография на графична манипулация. Понякога дизайнерите просто експериментират с различните графични инструменти. Играят си с цветовете, контраста, замъгляване и други ефекти и според получения резултат продължават експеримента или записват новополученото изображение.
Може да се експериментира и с конкретна цел, например как ще изглежда човек с друг цвят на косата, с други дрехи и грим. Може да поставят човек на друго място – друг град, сред природата или дори на друга планета.

Забава

Играта с обработка на фотографии може просто да е забавна. Това занимание доста прилича на споменатите експерименти, но докато при експериментирането все пак се търси някаква хармония и интересен резултат, при играта няма никакви правила и цели и единствено забавлението е важно. Не е изключени при играта да се получи и нещо неочаквано страхотно, просто не е най-важното в случая.

Кога не бива да се ползва Photoshop?

Когато фотографиите участват в конкурс. Във фотографски конкурс те трябва да бъдат автентични, без обработка и съхранена информация кога и при какви условия са снимани.
При снимките за документи е недопустимо да се прави каквато и да е манипулация.

Ако фотографиите са за продажба. Купувача трябва гарантирано да има оригиналната фотография.

За портфолиото на фотограф, снимките трябва да са автентични.

Винаги пазете оригиналната фотография. С фотошоп може да направите интересни неща, но не и да върнете снимката към първоначалният и вид.

Photoshop

Автор: Ники Динов / Използвани изображения: pixabay.com