5 съвета за страхотен фотографски печат

///5 съвета за страхотен фотографски печат

5 съвета за страхотен фотографски печат

5 съвета за страхотен фотографски печат

Да предположим, че току що сте направили фотография с перфектна композиция и експозиция и достойна за Пулицър. Сигурно ще се изкушите да я разпечатате на хартия, нали?

Вижте преди това петте съвета от Esstetic Print за страхотен фотографски печат, ако искате да разпечатвате на собствения си фото принтер. Ако търсите безкомпромисни резултати,свържете се с нас.

1. Правилен размер на хартията

Файлът, който ще разпечатвате, трябва да има достатъчно пиксели, за да получите перфектна разпечатка в желания размер.

Необходими са:

  • най-малко 200 dpi (точки на инч) – за приемливо качество на изображението и
  • най-малко 300 dpi – за отлично качество на печата.

Но как да определите най-подходящия размер за печат на дадена фотография?

Изчислете максималния препоръчителен размер за печат като разделите двете страни на снимката (в пиксели) на 200 (или на 300).

Например, ако размерите са 2000 х 3900 пиксела и разделим двете числа на 200, получаваме 10 х 17. Това означава, че ако разпечатате снимката с тези размери, ще получите приемливи резултати.

Ако искате печат с по-високо качество, разделете размерите на 300 – получава се 6 х 11. Трябва да разлечатате фотографията с размери 5 х 7 инча за най-добри резултати.

Разбира се, има много други фактори, които влияят на качеството на снимката. Тази техника обаче дава добра основа.

2. Правилна хартия

Може да получите зашеметяващи снимки от съвременните мастилено-струйни принтери, но хартията е много важна. Обикновената хартия попива мастилото – това „убива“ цветовете и унищожава фините детайли, намалява се рязкостта на печата. Тя е добра за печат на текст. За най-добри резултати използвайте фотохартията, която препоръчва производителят на принтера.

Фотохартията се предлага в различни формати и във видовете гланц и мат. При гланцовата хартия има отблясъци на директна светлина; зацапва се лесно. При матовата пък някои фини детайли може да се изгубят; тя не предлага голям контраст.

3. Правилно мастило

Силно препоръчваме да използвате мастилото на производителя на вашия принтер.

Принтерите не даботят еднакво добре с всяка течност, която се излива в тях. Те са проектирани да работят най-добре с мастила с конкретни характеристики и използавнето на техни заместители ще доведе до ниско качество на печата.

4. Правилни настройките за печат

Когато разпечатвате фотография, проверявайте по два пъти всички важни настройки. Може би си мислите, че това е очевидно и логично, но ще се изненадате от броя на лошите разпечатки, получени от грешни настройки.

Хартията заредена ли е както трябва? Върху фотохартията се отпечатва от точно определена страна. Ако печатате от грешната страна, мастилото няма да се усвои правилно и снимката няма да изглежда добре.

Не забравяйте и останалите настройки.

5. Правилна поддръжка на принтера

Грижете се добре за вашия принтер. Мастиленоструйните принтери имат тесни дюзи за мастилото, които понякога се запушват и трябва да бъдат почистени. На 1-2 месеца почиствайте печатащата глава и я настройвайте с програмите на вашия принтер.

Не позволявайте принтерът ви да остане неизползван много време. Разпечатвайте веднъж седмично, независимо дали се налага или не. Това предпазва дюзите от задръстване и засъхване, което може да се окаже фатално за устройството ви.

Ако искате качествени разпечатки, направени от специалисти, на поддържани и професионални принтери и на най-добрата хартия, доверете се на Esstetic Print.

Оставете коментар

error: Content is protected !!