Защо и как да използваме широкоъгълен обектив?

Широкоъгълните обективи са къси, осигуряващи по-голям ъгъл на обхват и имат късо фокусно разстояние. С такъв обектив в кадъра се улавят повече обекти и обхваща по-голяма площ. Фокусното разстояние определя зрителния ъгъл, означава се с буквата F и се измерва в милиметри.

Широкоъгълни обективи са в диапазона 10 – 35 mm, като под 21 mm са ултра широкоъгълни обективи, наричани още рибешко око. С такъв обектив фотографа вижда от двете си страни и обикновено се използват за панорамни снимки на пейзажи или снимане на интериор. Те обхващат наистина голяма площ в кадъра, но за сметка на това деформират изображението и то изглежда сюрреалистично. Полезни са, когато искаме да обхванем максимално много пространство и за постигане на ефекти.

camera-1061350_960_720

Обективите с фокусно разстояние21-35 mm са достатъчно широкоъгълни без да деформират изображението. С такъв обектив се заснемат пейзажи, архитектура, снимка на голяма група хора, служат и за други цели, когато е необходимо в кадър да влезе много площ и обекти.

Онези впечатляващи снимки, когато на преден план е избран обект, а на заден план се вижда обширно пространство, се правят именно с широкоъгълен обектив. Например искате да заснемете красив пейзаж, но акцентирате на преден план върху цвете, камък, листо или друг елемент, а на заден план поля, планини, море. Обектив с по-голямо фокусно разстояние за да хване задния план, ще отдалечи предния обект и този ефект няма да се получи.

Избора на обектив зависи от това, което искате да заснемете и получите, като крайно изображение. Това важи както за избора между всички видове обективи, така и за избора на конкретен широкоъгълен обектив. Ако изберете твърд обектив, тоест с фиксирано фокусно разстояние, той ще ви служи само за кадрите, за които е подходящ.

Ако изберете варио обектив, той също трябва да е подбран според нещата, които снимате. За да се получават качествени снимки, най-малкото и най-голямото фокусно разстояние не трябва да са в крайните граници, защото при тях качеството на снимките няма да е на ниво.

широкоъгълен обектив

За фотографии с интересен интериор или постигане на интересни ефекти изберете 14 mm. За широка перспектива в ограничено пространство – 20 mm. За заснемане на фотографии с общи цели и минимално геометрично изкривяване – 24mm.

За реалистични фотографии на архитектура, хора и други обекти – 28 mm.

Широкоъгълен обектив 35mm е малко по-широк от стандартния 35 mm, дотолкова, че да постигне малко повече дълбочина. Той е подходящ за заснемане на въздействащи документални фотографии.

широкоъгълни обективи

Автор: Ники Динов

Използвани изображения: pixabay.com