Предизвикателства, пред които се изправя съвременния  сватбен фотограф?

Сватбената фотография е специфична област, в която един фотограф може да срещне доста предизвикателства, ако работи по нашите географски ширини. Всъщност, професията сватбен фотограф възникна съвсем отскоро у нас. Може би, и за това сватбените фотографи все още срещат няколко съществени затруднения и проблеми. Пред какви предизвикателства се изправя съвременния сватбен фотограф в България ли? Вижте част от тях:

  1. Хората у нас още не са наясно какви са реалните задължения нa сватбения фотограф. Поради тази причина те се намесват в организацията му, дават излишни съвети и общо взето, объркват го и му се пречкат, с което силно може да го изнервят и попречат да си свърши правилно работата.
  1. Хонорарите за професионалния сватбен фотограф все още са доста ниски. За съжаление, българинът не може да осъзнае, че една сватба струва изключително много на самия фотограф като подготовка. Освен това, няма начин сватбената фотография да бъде евтина, след като нейните изпълнители не са ежедневно на работа, т.е. те не са заплата или норма, а самите сватби стават все по-скромни и редки.
  1. Сватбените обичаи у нас в нередки случаи създават не точно най-добрата среда за сватбена фотография. Понякога, младоженците остават разочаровани, когато получат завършения сватбен албум и в него вместо да видят лукс и разкош, срещат снимки с подхвърляне на кокошки, по главата на булката се мятат питки и т.н. В тази връзка българинът трябва да е наясно, че сватбената фотография може и да се планува предварително. т.е. той трябва да даде указания за това какво точно да се снима от самия фотограф.

Искрено сe надяваме, че сватбената фотография ще се развие и ще придобие световни измерения и параметри. Ако вие също обмисляте да специализирате в тази област, не забравяйте, сватбата наистина е най-ценният момент в живота за много хора и затова вашата основна задача е да уловите именно тази емоция по лицата на главните герои от събитието! Успех!