Какво да не правите, когато се отдадете на нощната фотография?

Фотографията не е занимание за всеки. Тя изисква постоянство и талант, умения и постоянно обогатяване на знанията. С навлизането на новите технологии и в сферата на фотографията, ни се поставя и тази задача – да ги следим и внедряваме в заниманието си по най-успешния и ефективен начин. Но днес ще говорим за нещо друго, за специфична тема, която може би, ще е полезна за всеки един от вас, а именно за нощната фотография и по-конкретно за основните грешки, които и начинаещи, и по-напреднали фотографи допускат. Вижте за какво точно говорим и най-вече какво да не правите, когато се отдадете на нощната фотография:

  1. Неправилно експониране

Най-често, в нощната фотография то се изразява в неправилната настройка на опцията ISO. В случая, това, което можем да ви препоръчаме, е да се задържите максимално повече време с отворена бленда. Това е само, ако кадрите, ви се заснемат на точно определено, едно място.

  1. Малко опит, много игра със светлината

Всички знаем, че колкото повече ползваме светлината, толкова по-реалистични стават снимките. С нощната фотография обаче нещата не седят така. Тук ви трябва достатъчно опит, за да можете да нагласите камерата си правилно, за да ползвате малкото светлина в нощно виждане.

  1. Неправилният фокус е сред най-често срещаните грешки на нощната фотография

Фокусът е нещо, за което силно трябва да внимавате, ако вашият тип фотография е нощният. Така например, добре е да премахвате от фокуса си абсолютно всеки предмет, застанал в непосредствена близост до предния ви план.

  1. Дръжте статива в изрядна позиция

Той ви е крайно необходим за нощната фотография, защото времето, което тя обхваща, обикновено крие най-добрите кадри за заснемане. Само през нощта можем да видим уникални природни феномени, а дори и най-обикновени такива (Луната, падаща звезди и т.н.), така че стативът ще ви даде максимално добра позиция и стойка за снимката, за да може вие да останете фокусирани в самия кадър.