Докъде да спрем с дигиталната обработка на нашите снимки?

Мощните възможности на графичните програми ни подтиква да обработваме снимките си, било то за да ги подобрим или просто да постигнем интересен ефект. Ако твърде много се увлечем в обработването на фотографиите, от първоначалната снимка не остава почти нищо, а получаваме графично изображение. За добри резултати с обработката трябва да знаем кога да спрем.

Мотивите да обработваме снимки  е различен. Ако имат несъвършенства,  с помощта на фотошоп можем да отстраним нередностите. Ако обаче снимката  е твърде лоша, колкото и да си играем, няма да я направим по-хубава.

Каква корекция може да се направи на снимките?

Можем да  преоразмерим, кадрираме, да  изострим или замъглим,  да подобрим цветовете, да  дадем яркост и контраст. Можем да премахнем неприятни обекти от снимката, като например фас или отпадъци по тревата, които не сме забелязали при снимането. Дигитално може да се коригира и лек наклон на хоризонта. При снимането на хора се получава ефекта червени очи, който може да се поправи с фотошоп.

Ако снимката е толкова добра, че се гордеем с нея, може да ни се прииска да направим цветовете по-наситени или нещо друго. Най-добре е да я оставим натурална. Обработка се прави, ако имаме някаква конкретна цел.

Цел на манипулирането може да е експеримент, в който искаме да разберем, как ще изглеждаме с различни дрехи, прическа, грим,  друг цвят на косата и очите. Ако желаем, можем да се превърнем в супер звезди, като поставим снимката си на корицата на модно списание. Можем да се занимаваме с това докато ни харесва.

Когато експериментираме, няма ограничения – може отново и отново да опитваме нови настройки и да добавяме ефекти. На всеки етап, когато резултатът ни харесва е добре да съхраняваме. И разбира се винаги да пазим автентичната снимка.

При обработката на фотографии с графични програми, трябва да се вземе в предвид каква е целта. Добрата снимка не се нуждае от много, затова може само да се подчертае някое нейно добро качество. За лошите снимки вече споменахме – те стават само за експерименти. Ако целта е да се направи от снимката илюстрация, колаж или друго графично изображение, тя се обработва, докато се постигне целта.

Напоследък са модерни черно-белите снимки.

Дали от носталгия или заради изразителността на монохромните фотографии, или наистина заради модните тенденции във фотографията, много хора искат да си трансформират цветните снимки в черно-бели. Не всяка снимка е подходяща да се превърне в черно-бяла. С опита ще започнете да усещате, коя да изберете и щом получите добър резултат да запомните настройките, за следващите снимки.

Дигитална обработка се налага, когато искаме да направим панорамна снимка. С помощта на програма съединяваме отделните снимки в една цяла, панорамна фотография.

Има някои случаи в които обработката на снимки е недопустима. Когато снимките участват в конкурс и когато са за документиране.

Прецизната дигитална обработка на снимките е трудоемка работа. Умелото боравене с графична програма е майсторство, както и  доброто рисуване с четка или  професионалното снимане с фотоапарат. С опита се добива усет  дали една фотография има нужда от корекции и доколко да се обработва с дигитални средства. По начина на снимане и обработване на фотографиите, често може да се разпознае стилът на даден творец. Това е така, защото с времето той намира своя баланс.